2009-12-17
 18:34:52

Knäck

Igår kokade jag Knäck själv för första gången. Trodde jag skulle misslyckas stenhårt och att det skulle bränna fast men det gick jätte bra och blev riktigt gott:) Fast det fanns inga små knäckformar i affären så Peter gick bort till pizzerian och köpte ett par små burkar som dem använder till sås, haha.. och jaa, det gick ju det med.. ibland får man ta vad man har helt enkelt.

Receptet jag använde:

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel (fast jag tog lite mindre)

Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Det är bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka.

Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast.

Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.

Gör "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart!

När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.




 


as

kommer förbi och äter någon dag då?


paulina

Gört ;)



PUBLICERAT: 2009-12-17, 22:47:31 | URL: http://paulinahelenalundin.blogg.se/
amanda

ät inte upp dem då..! ;)



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: