18:34:52
Knäck
Receptet jag använde:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel (fast jag tog lite mindre)
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Det är bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka.
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast.
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.
Gör "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart!
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
kommer förbi och äter någon dag då?
Gört ;)
ät inte upp dem då..! ;)